Pokud patříte mezi ty, kteří bylinky používají dnes a denně v kuchyni pro jejich skvělou chuť i léčivé účinky, jistě víte, že si je můžete do zásoby nasušit či zamrazit. Ovšem stále více populární je udělat si bylinkové octy nebo oleje, které se hodí skoro do každého pokrmu. A pokud vám chutnají bylinky nasladko, jistě oceníte skvělé bylinkové sirupy.
tužebník jilmový
1.       Bylinkový olej
Udělat si domácí bylinkový olej je velmi jednoduché. Stačí, když budete mít olivový olej, do kterého ponoříte bylinky podle vaší chuti. Poté nechte olej s bylinkami ohřívat v troubě při 60°C po dobu asi šesti hodin. Následně sceďte a olej uchovávejte v uzavřené nádobě. Komu se nechce olej ohřívat v troubě, může jednoduše bylinky naložit na tři týdny do oleje, a výsledek bude mít stejný.

Vyrobit si tak můžete olej s jednou bylinkou, ale také ze směsi nejrůznějších bylin, které se hodí do teplé i studené kuchyně.
sirupy ve skle
2.       Bylinkový ocet
Na přípravu bylinkového octa použijte kvalitní vinný ocet, který přiveďte k varu. Když trochu zchladne, přidejte do něj nasekané bylinky. Nechte vše v uzavřené nádobě odležet šest týdnů, ale nezapomeňte s lektvarem občas zamíchat. Poté můžete bylinky scedit, nebo je v octu ponechat.
Ochucené octy se výborně hodí do omáček a k masovým pokrmům.

3.       Bylinkový sirup
Výroba bylinkových sirupů je také velmi snadná. V jednom litru vody rozpusťte kilo cukru (vhodnější je samozřejmě ten třtinový, který je mnohem zdravější). Vodu s cukrem přiveďte k varu a poté nechte zchladnout. Když má sladká voda asi 40°C, přidejte do ní bylinky a následně vše nalijte do uzavíratelných sklenic, které dejte do ledničky nebo na chladné místo. Po týdnu směs protřepejte a za další dva týdny sceďte.
olivový olej ve skle
Bylinkové sirupy již znaly děti našich předků. Jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé, protože pomáhají například při detoxikaci organismu.

Summary
Je libo bylinkový ocet, olej nebo sirup?
Share